Νέα αναβολή στη διαχείριση απορριμμάτων

Καθυστερήσεις στον διαγωνισμό για τη δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών σε Λιόσια, Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό
Του Γιωργου Λιαλιου
Με γεφύρι της Αρτας μοιάζει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών σε Ανω Λιόσια, Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό οδεύει προς νέα αναβολή, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται ότι θα κάνει δεκτή προσφυγή που είχε καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η εξέλιξη προκαλεί νέο πονοκέφαλο στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καθώς καθυστερεί και άλλο την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού, που εκκρεμεί από το 2003.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε τον Ιανουάριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ενάντια στη συμφωνία που υπέγραψε ο ΕΣΔΚΝΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η συμφωνία αφορούσε τη μεταβίβαση από τον πρώτη στη δεύτερη της αρμοδιότητας για τη δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Σύμφωνα με την προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΕΣΔΚΝΑ δεν είχε λάβει εξουσιοδότηση από το διοικητικό συμβούλιο αλλά από την (αναρμόδια) εκτελεστική επιτροπή του. Επιπλέον, θα έπρεπε σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα να μεταβιβαστεί στην (αιρετή) περιφέρεια και όχι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από τρεις μήνες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης είχε ανακοινώσει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε υπέρ της σύμβασης μόλις μέσα σε 24 ώρες...
Η προσφυγή λοιπόν συζητήθηκε χθες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η εισήγηση ήταν υπέρ της αποδοχής της. Αυτό σημαίνει ότι η σύμβαση ανάμεσα στον ΕΣΔΚΝΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να ακυρωθεί και να υπογραφεί νέα. Ολα αυτά, ενώ τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών είχαν φέρει σε πέρας την αναθεώρηση των τευχών δημοπράτησης (καθώς είχαν κατηγορηθεί ότι «φωτογράφιζαν» συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο) και ήταν έτοιμα να τα δώσουν σε δημόσια διαβούλευση.
Οι τέσσερις μονάδες
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, που εγκρίθηκε ήδη από το 2003, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, η λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι απαραίτητη προκειμένου οι τρεις χώροι ταφής υπολειμμάτων (Φυλής, Κερατέας, Γραμματικού) να μην καταλήξουν να δέχονται ανεπεξέργαστο σκουπίδι, περίπου όπως συμβαίνει σήμερα στη Φυλή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι τέσσερις μονάδες είναι οι εξής:
- Μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, δυναμικότητας 400.000 τόνων ετησίως στα Ανω Λιόσια (προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ).
- Μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 700.000 τόνων ετησίως, στη Φυλή (προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ).
- Μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 127.500 τόνων ετησίως στην Κερατέα (προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ).
- Μονάδα μηχανικής/βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 127.500 τόνων ετησίως στο Γραμματικό (προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ).
Δεδομένων των εξελίξεων πάντως υπάρχουν πολλές φωνές υπέρ της «διάσπασης» του διαγωνισμού, προκειμένου να δημοπρατηθούν ξεχωριστά τα δύο εργοστάσια στη Δυτική Αττική και τα δύο στην Ανατολική. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου